Fine Group


Vladimir Kovačević


U okviru FINE Group posluju četiri uspešne kompanije: Wizard, Uča International, Vetmedic i najmlađa Ave Pharmaceutical. Iako se bave različitim delatnostima, sve kompanije su društveno odgovorne – brinu o zaposlenima, zajednici i okruženju i usmerene su na izvoz.

Poslovanje FINE Group zasniva se na ideji da je mnogo bolje izvoziti proizvod, nego pametne ljude, zato FG i razvija proizvodnju u zemlji, usavršava kvalitet i izlazi na međunarodno tržište. U četiri fabrike koje se nalaze u Vršcu radi 250 zaposlenih.

Bez obzira na to da li je fabriku gradio od temelja, ili reorganizovao, investirao i osavremenio proizvodnju koja je nekad postojala, predsednik grupacije Vladimir Kovačević smatra da poslovanje treba usmeriti na izvoz. Uz domaći kapital, domaće kadrove napraviti proizvod za međunarodno tržište.


“Ovde ljudi ne uspevaju da od talenta, koga mnogi imaju, naprave sistem koji može da funkcioniše. Želim da svojim primerom ohrabrim one koji imaju ideju da pokrenu proizvodnju za izvoz”
- kaže Vladimir Kovačević.


Vetmedic je prva domaća fabrika veterinarskih lekova, Uča International je reorganizovana i osavremenjena nekadašnja fabrika za proizvodnju beretki i šapki, sada ponovo izvoznik na svetsko tržište. Wizard je proizvođač i izvoznik ekoloških šper ploča za različite namene. Najmlađa kompanija iz grupacije, proizvođač humanih lekova Ave Pharmaceutical, izgrađena i opremljena za svega deset meseci, sredinom jeseni na tržište će plasirati prvu seriju lekova iz sopstvene proizvodnje.

Kao potvrda da na domaćem terenu može poslovati po svetskim standardima govore i značajna priznanja članica FINE Group – Wizard je dobitnik nagrade za najboljeg izvoznika za 2012. godinu koju dodeljuje Agencije za strana ulaganja SIEPA. Predsednik FINE Group Vladimir Kovačević dobitnik je priznanja počasnog građanina Vršca, gradu u kome je otvorio četiri fabrike i zaposlio više stotina sugrađana.INTERVJU